Bewust gebruik van een slowfeeder voor paarden

De ideale situatie vertalen naar hedendaagse praktijk.

Paarden zijn steppe dieren die de hele dag door kleine beetjes eten. Tijdens dit eten leggen ze flink wat afstanden af en krijgen ze daardoor dus veel beweging. Daarnaast is wat ze eten ook heel anders dan wat onze paarden eten. Niet alleen grassen maar ook kruiden, takjes en twijgjes en bast van bomen staan op het menu.
Maar wat kunnen we nu met die kennis in onze huidige paardenhouderij systemen?
Dat is een goede vraag om in je achterhoofd te houden, hoe benaderen we de ideale situatie het meest!

 

Wat vind je allemaal in deze blog?

In deze blog wil ik proberen je zoveel mogelijk informatie te geven over slowfeeding in het algemeen. Zodat je ook voor jouw situatie de meest ideale ruwvoer verstrekking kan realiseren. Punten die behandeld worden zijn o.a.:

 

De ideale situatie.

Passieve fysio.

Welke hoogte voor een slowfeeder.

Welk materiaal voor een slowfeeder.

Hoe fijnmazig moet het hooinet zijn.

Je slowfeeder binnen of buiten.

Hoeveel slowfeeders in een groep.

Verschillende modellen voor verschillende toepassingen.

 

Passieve fysio

Een vrij nieuw begrip is passieve fysio. Een heel interessant onderwerp welke zeker in combinatie met slowfeeding heel veel mogelijkheden bied. 

Passieve fysio wil zeggen dat je ‘fysio-oefeningen’ aanbied door middel van de obstakels in de leefomgeving van je paard. Dus bijvoorbeeld een hooinet wat hoger hangen met eventueel nog een opstap eronder of juist heel laag zodat je paard steeds een andere houding aanneemt tijdens het eten. 

Maar ook bijvoorbeeld verschillende obstakels zoals balken, boomstammen, keien, banden etc... waar de paarden overheen moeten stappen kunnen een heel positieve werking hebben op je paard.

Passieve fysio is goed te combineren met slowfeeders en beide zijn weer goed te integreren in een Equi Habitat of Paddock Paradise. Maar ook in meer traditionele houderijsystemen is er prima toe te passen. Wees creatief maar houd veiligheid altijd in het oog.

 

Welke hoogte voor een slowfeeder

Op slowfeeder gebied zijn de mogelijkheden eindeloos.  Je kunt ze ophangen aan een boom, aan een hek of aan een boxwand. Je kan variëren met de hoogte, wat gevarieerde houdingen geeft tijdens het eten. Wordt er gewerkt met maar 1 slowfeeder hooinet, bijvoorbeeld in een box dan is de ideale standaard hoogte ongeveer tussen borst en knie hoogte. Let op bij paarden met ijzers dat deze niet vast kunnen komen te zitten in het net, een tak van het ijzer haakt gemakkelijk in een fijnmazig hooinet. Voor deze paarden is het net hoger ophangen van een slowfeedernet wel aan te bevelen.

Welk materiaal voor een slowfeeder

Hooikussens of hooinetten worden van verschillend materiaal gemaakt. Zo kent iedereen wel de aanhanger netten van polyester koord. Deze hebben meestal een niet al te lange levensduur. Daarnaast heeft het nogal eens het nadeel dat het hard en stug wordt bij langer gebruik. Het materiaal kan geknoopt zijn of knooploos. Geknoopt materiaal wil nog wel eens los gaan, knooploos is meer vormvast en sterker.

Ook is polypropyleen een veel gebruikt materiaal, dit blijft meestal zachter. Als het UV gestabiliseerd is heeft het een langere levensduur. Het blijft langer soepel en zacht en veroorzaakt minder microplastics in het milieu. Doordat UV minder invloed heeft behoud het zijn sterkte. Binnen deze groep zijn weer verschillende kwaliteiten te vinden die in levensduur, slijtvastheid en breekkracht verschillen. 

Voer je grotere hoeveelheden ruwvoer in een groep dan zijn stalen frames ook een optie. Maar naast het geluidsaspect tijdens het eten is er ook een groot nadeel op het gebit. Niet alle paarden hebben hier last van maar bij bepaalde eet techniek kan er na verloop van tijd slijtage aan de tanden waarneembaar zijn. Dit wil je dan toch liever aan je net hebben dan aan het gebit van je paard. Gebruik dan liever een afdeknet welke over het ruwvoer heen valt.

 

Hoe fijnmazig moet het hooinet zijn

Slowfeeders zijn er in talloze maaswijdtes. Vroeger waren het voornamelijk hooinetten met mazen van wel 10x10cm, tegenwoordig hebben we ze zelfs met mazen van maar 2x2cm

Alles boven de 4.5cm maaswijdte is na enige oefening geen slowfeeder meer te noemen. Paarden zullen hieruit net zo snel eten als bij los gevoerd hooi, uiteraard zijn er wel toepassingen te bedenken waarbij dit juist wenselijk is. Bijvoorbeeld bij oudere paarden, endurance paarden, paarden die moeilijk op gewicht blijven, etc. Hierbij wil je niet dat ze het hooi bijvoorbeeld door de box lopen of dat ze grote plukken uit de bak gooien. Maar wel dat ze vlot door kunnen eten. 

Mag het allemaal een beetje minder snel dan is een maaswijdte van 3x3cm een betere keuze. Deze fijnmazige netten zijn bruikbaar voor alle soorten ruwvoer. Zelf stro kan er uit gevoerd worden. 

Als aller kleinste fijnmazig materiaal is er 2x2cm. Dit kan men echt een slowfeeder noemen, zeker bij wat stugger ruwvoer kan het een echte uitdaging zijn. Zorg altijd dat je paard ongeveer een week de tijd krijgt voor het aanleren om uit dit soort slowfeeders te eten. Je kunt dit doen door een halve portie hooi los te voeren en de andere helft hooi uit de slowfeeder te geven. Zo is je paard niet totaal afhankelijk van het ruwvoer in de slowfeeder en zal hij minder snel gefrustreerd raken. 

Je slowfeeder binnen of buiten

Goede kwaliteit slowfeeders zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Let hierbij vooral op of het materiaal UV gestabiliseerd is zodat het niet verweerd onder invloed van de zon. Goede kwaliteits netten zijn bestand tegen water en zullen niet vergaan door langdurig nat zijn. Daarnaast is het verstandig om voor hang en sluitwerk materialen te gebruiken die van RVS zijn, dit omdat dit minder snel roest. Als de karabijnhaken gemakkelijk te vervangen zijn heeft dit ook een positieve invloed op het gebruiksgemak.

Verder is het natuurlijk heel erg afhankelijk van hoe jouw paard gehuisvest is en wat je mogelijkheden zijn. Voer je meerdere keren per dag dan is het buiten plaatsen van een slowfeeder van goede kwaliteit geen enkel probleem. Voer je voor meerdere dagen tegelijk dan is het vaak nodig om het ruwvoer te beschermen tegen te veel regen zodat het niet gaat fermenteren of schimmelen. Een ruif met een dakje erboven is vaak al voldoende. Goede kwaliteit netten zijn bestand tegen water en zullen niet vergaan door langdurig nat zijn. Ook een punt van aandacht als je bijvoorbeeld nat of geweekt hooi wil voeren aan je paard.

 

Hoeveel slowfeeders in een groep

Staat je paard (gedeeltelijk) individueel op stal dan is 1 slowfeeder voldoende mits deze groot genoeg is om de hoeveelheid ruwvoer te bevatten tussen de momenten dat je wil vullen. Voor veel stalhouders is het vullen van een slowfeeder een te tijdrovende klus. Om hierin tegemoet te komen is het handig dat er meerdere netten klaar staan.  Zo hoeft de stalhouder alleen te wisselen. Daarnaast houd je zo ook zelf zicht op hoeveel je paard te eten krijgt aangeboden. Er zijn zelfs handige unsters waar je het hooinet mee kan wegen.

Staat je paard in een groep dat adviseer ik meestal net zoveel voerpunten als dat er paarden zijn, of zelfs 1 extra, dit ligt natuurlijk ook aan de samenstelling van je kudde. Bij voldoende plaatsen is er meer beweging in de kudde, maar ook meer rust onderling. Zo kan ook de ranglaagste zijn portie eten.

 

Verschillende modellen voor verschillende toepassingen

-Hangende slowfeeders, veelal gebruikt bij het voeren van 1 paard.

Deze kunnen bijvoorbeeld bevestigd worden aan de boxwand, aan de spijlen van de boxwand of tussen twee palen. Een andere toepassing is op meerdere plaatsen in een Equi Habitat of Paddock paradise.

 

-Liggende slowfeeders, een goede optie voor paarden gehuisvest in een kudde

Deze kunnen bijvoorbeeld bevestigd worden in een kuubkist, in een ibc-vat of liggend op de grond.

 

 

-Afdeknet, voor het afdekken van een gehele baal of grote hoeveelheid ruwvoer.

 

Afdeknet grote baal ruwvoer

Wil je mij en andere paardeneigenaren blij maken? Deel dan bovenstaand artikel met jouw vrienden op Facebook. Klik op het Facebook icoon hieronder.

© 2010 - 2024 Zeldenrust Haystack Slowfeeders & Kruiden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel