Tips en onderhoud

Extra tips voor perfect gebruik van jouw Zeldenrust Haystack slowfeeder

- wat kan er in een slowfeeder?
- de eerste keer aanbieden
- wassen
- slijtage

Wat kan er in een slowfeeder?

De ZH hooinetten zijn geschikt voor elk type ruwvoer. Hooi, voordroog maar zelfs stro kan er uit gevoerd worden. Sommige paarden hebben wel meer moeite met de grovere producten uit de kleinste mazen (2x2) maar vaak na enige oefening is ook dit geen probleem. Soms is het zelfs een handige tip als er nog te snel gegeten wordt; meng wat stro door het hooi.
Geeft je paard het op en wil hij niet eten uit het net? Probeer een halve portie hooi los te voeren en de andere helft in het net te geven. Of probeer een slowfeeder hooinet met een grotere maaswijdte. Zie ook het stukje over de eerste keer aanbieden.

 

De eerste keer aanbieden

Ga je voor het eerst uit een (kleinere maas) slowfeeder voeren dan is het advies om de gebruikelijke portie ruwvoer in twee te delen. 1 deel los zoals gewoonlijk en 1 deel in de slowfeeder. Zo is het paard niet direct geheel afhankelijk van wat hij uit de slowfeeder weet te krijgen en zal hij minder gefrustreerd raken. De meeste paarden leren vrij snel hoe het werkt en kunnen met een week ongeveer hun hele rantsoen uit de slowfeeder eten. Dit geld ook als je wisseld van ruwvoer naar een veel grover product. Ook dan kan je weer een deel los geven en een deel in het net zodat het paard kan wennen aan de nieuwe techniek van het eten.
Let altijd op een veilige situatie voor je paard. Hang bijvoorbeeld het net voldoende hoog indien je paard hoefijzers heeft. Een tak van het ijzer kan gemakkelijk in het net haken als je paard slaat naar het net met zijn voorbeen. 
 

Wassen

Slowfeeders hebben weinig onderhoud nodig. Toch kan het soms fijn zijn om je net een keer te wassen. Dit kan door alle karabijnhaken er af te halen en het net in bijvoorbeeld een kussensloop te wassen in de wasmachine. Het kan op 40oC met een klein beetje wasmiddel.

 

Slijtage

Beginnende slijtage kan je vertragen door kleine rafeltjes direkt vast te branden met bijvoorbeeld een aansteker. Pas op dit word heel heet! Zo voorkom je verder uitrafelen als er onverhoopt toch een gaatje in komt. (uiteraard doe je dit niet in stal en bij een lege slowfeeder ;-)

Zorg voor een gladde ondergrond bij een liggend net. Zoals een kuubkist bijvoorbeeld. Een hangend net plaats je vrijhangend of tegen een gladde wand. Schuurt een net vaak tegen een wat ruwere wand dan kan deze sneller slijten dan gebruikelijk.


Gaat je net binnen een maand na aankoop al kapot? Neem dan contact op zodat we kunnen kijken naar een passende oplossing. Omdat het een slijtage product is, is er geen garantie op stuk gaan van de materialen na deze eerste maand na aankoop. Elk paard gaat er anders mee om waardoor de levensduur van de netten moeilijk in te schatten is.

Wil je mij en andere paardeneigenaren blij maken? Deel dan bovenstaand artikel met jouw vrienden.

© 2010 - 2024 Zeldenrust Haystack Slowfeeders & Kruiden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel